About › Forums › COVID-19 forum › Covid-19 vaikutukset Välitä! Seksuaaliväkivaltatyössä
- This topic has 0 replies, 1 voice, and was last updated 7 months, 3 weeks ago by
Mervi Talvitie.
-
AuthorPosts
-
-
Mervi Talvitie
GuestSetlementti Tampere ry:n Välitä! Seksuaaliväkivaltatyössä siirryttiin maaliskuussa 2020 työskentelemään etänä Covid-19 liittyvien rajoitusten tultua voimaan Suomessa. Käytännössä tämä tarkoitti sitä, että pääosin asiakaskontaktit on hoidettu joko puhelimella tai videoyhteyksillä Teams-alustalla. Joitakin perusteltuja poikkeuksia on ollut, jolloin asiakasta on tavattu kasvokkain erityisesti siihen varatussa tilassa turvallisuudesta huolehtien. Etätyöskentely asiakkaiden kanssa on sujunut yllättävän hyvin ja asiakkaat ovat suhtautuneet tilanteeseen hyvin ymmärtäväisesti. Hankaluutena työskentelyssä on ollut se, että sähköisten välineiden kautta työskentelyssä jää pois paljon kehollista työskentelyä ja non-verbaalista vuorovaikutusta, joka olisi tärkeää. Osalle asiakkaista karanteenin omaisissa olosuhteissa eläminen ja sosiaalisten vuorovaikutussuhteiden voimakas väheneminen on lisännyt ahdistusta ja muutkin oireet ovat voimistuneet. Varsinkin yksineläjillä yksinäisyys on ollut iso haaste. Nyt 1.6.20 alkaen rajoitusten höllentyessä olemme siirtymässä pikkuhiljaa etätyöstä takaisin toimistolle ja myös kasvokkainen asiakastyö on jälleen mahdollista.
Asiakasmääriin covid-19 on vaikuttanut siten, että varsinkin akuutteja raiskauksia koskevia asiakkuuksia on tullut paljon vähemmän. Tämä on käynyt ilmi myös yhteistyöverkostosta saaduista tiedoista. Ravintoloiden ollessa suljettuna raiskaustapausten määrissä voi olla laskua, koska myös Seri-tukikeskuksissa on ollut hyvin hiljaista. Toisaalta taas covid-19 -tartunnan pelko on varmasti estänyt joidenkin hakeutumista avun piiriin. Uudet asiakkuudet ovat koskeneet pääosin parisuhteissa tapahtunutta seksuaalista väkivaltaa tai sellaista kokemusta, josta on kulunut jo pidempi aika, mutta nyt oireet ovat nousseet vahvasti pintaan. Tiukempien rajoitusten aikana asiakkaita ohjautui selvästi vähemmän kuin normaalina aikana, mutta kun rajoituksia alettiin höllentämään alkoi myös yhteydenottojen määrä kasvaa.
Rajoitusten myötä kasvokkaiset ryhmät jouduttiin laittamaan tauolle. Osaa ryhmistä pyritään jatkamaan jo kesän aikana, mutta suuri osa siirtyi toteuttavaksi syksyllä. Etätyön myötä aloitimme kuitenkin kaikille avoimet chatit verkkokriisikeskus Tukinetissä kaksi kertaa viikossa. Chat on tarkoitettu henkilöille, joilla on omassa elämässä väkivaltaproblematiikkaa tavalla tai toisella. Chatit eivät ole keränneet isoa osallistujamäärää, mutta monille se on ollut matalan kynnyksen keino hakea apua ensimmäistä kertaa. Jatkamme chatteja kesän ajan joka toinen viikko.Covid-19 rajoitusten aikana otimme aktiivisempaa käyttöön myös yksikön Youtube-kanavan, johon tuotimme lisää videoita kertomaan poikkeusaikana saatavilla olevista palveluista. Tulevaisuudessa aiomme lisätä kanavalle videoita, joissa mm. ohjeistetaan harjoituksia, joiden avulla asiakkaat ja muut katsojat voivat rauhoittaa omaa oloaan ja löytää keinoja hallita paremmin omia oireitaan. Kanava on julkinen ja siis kaikkien saatavilla.
Välitässä järjestetään säännöllisesti koulutusta seksuaaliväkivallasta ja sen vaikutuksista. Toteutimme koulutukset poikkeusaikana webinaareina, jotka olivat hyvin suosittuja. Etänä toteutettu koulutus mahdollisti siihen osallistumisen myös hyvin pitkistä etäisyyksistä eri puolilta Suomea, kuten lapista.
Yhtenä haasteena poikkeusaikana on ollut turvata työntekijöiden jaksaminen. Etätyöskentely on koettu yleisesti rankempana kuin kasvokkainen työskentely. Samaan aikaan työyhteisön arjessa toisilleen antama tuki ja luonnollinen työrytmitys on ollut hankalampaa järjestää. Välitässä on järjestetty normaalien tiimikokousten lisäksi myös päivittäisiä vapaamuotoisempia Teams-kokouksia tiimin jäsenten kesken, jotta jaksamista on pystytty ylläpitämään. Työnohjauksen merkitys on poikkeusaikana korostunut entisestään. Hyvinä puolina on ollut etätyöskentelyn välineiden parempi haltuunotto ja uusien verkossa tapahtuvien työmuotojen kehittäminen ja aktivoiminen.
-
-
AuthorPosts